Még hogy én kérjek bocsánatot? Tuti elvesztem a tekintélyem előtte.

A Zen-szerű szülő illúziója – 4. rész 
A Bocsánatkérés fontossága

Valljuk be, néha nehéz kimondani, hogy Bocsánat!

Sajnálom és bocsáss meg…. mióta legelőször meghallottam ezt a számot, tudtam, hogy Ők, azok az együttes lesznek, akiknek a mondanivalójuk igazán értékes lesz és sokunkhoz eljut.

Mikor is kell bocsánatot kérni?

Viselkedünk, cselekszünk valahogyan és belátjuk, hogy nem a legjobban tettük, esetleg megbántottunk vele valakit. Átértékeljük döntésünket, és meglátjuk a másik igazát. Szándékunk ellenére megbántottunk mást, nem gondoltuk végig, hogy őt ez hogyan érintené, vagy félreértette mondanivalónkat és érzelmeibe gázoltunk.

Egy nézőpontból láttuk a dolgokat és aszerint léptünk. Majd találkoztunk más nézőpontokkal is és megváltoztatta véleményünket.

Igazóból egy szót kell kimondanunk….

Hideg kiráz, azoktól a közhelyektől, hogy:

 • ez rólad szól, én nem tettem semmit,
 • én nem tehetek róla, hogy megbántódtál,
 • szerintem vizsgáld meg, ez miről szól,
 • én ezt gondolom és pont
 • ha nem tetszik a válaszom, akkor ne kérdezz
 • ha megmutatod hibáidat, gyengének fogsz tűnni


3 lényeges nézőpontot mutatok meg nektek:

 • Bocsánatot kérni
 • Megbocsájtani másoknak
 • Megbocsájtani magunknak

1. Bocsánatot kérni

Arra szocializáltak bennünket, hogy gyengeségeinket, hibáinkat és hibázásunkat ne mutassuk meg, ne vállaljuk fel, mert ott fognak a leginkább belénk szúrni, visszatámadni, kihasználni, megbántani.

Megtanultuk jól elrejteni, még akkor is, amikor igazán szembetűnő bakit követünk el. Gyengének, erőtlennek fognak titulálni, azt pedig nem szeretnénk.

Még hogy én kérjek bocsánatot Sonkoly Zsuzsa családterapeuta

Meggyőződésem, hogy ennek az ellentéte igaz!!!!

Amikor mi magunk mondjuk ki és vállaljuk fel hibáinkat, hibás döntéseinket és viselkedésünket, attól leszünk igazán erősek. Személyiségünk megerősödik, önszeretetünk mutatója egyre magasabbra emelkedik, erőt és bátorságot sugárzunk.

Pont azért, mert akkor már azzal nem tud bántani, hiszen, ha szemünkre vetik azt, hogy nem vagy például precíz, akkor csak helyeselni tudod és hozzáfűzni vicces story-kat, melyeket megéltél. Majd biztosíthatod róla, hogy ez téged is zavar, meg kellett tanulni vele élni és rajta vagy, hogy jobban menjen.

Amíg magadnak sem ismered be ezeket, akkor tudnak vele bántani.

Ebből következik, hogy a viselkedésed, cselekedeted, mely rossz érzéseket okozott, el tudod ismerni, elnézést tudsz kérni. Jelezheted, hogy nem ez volt a szándékod. Kevés embert ismerek, aki szánt szándékkal bántja meg a másikat.

A bocsánat kérésben benne van az is, hogy az okozott kellemetlen helyzetért, érzésekért kérsz bocsánatot. Itt jön a lényeg! Ettől még nem minden esetben kell megváltoztatni a véleményedet, Te hiheted azt úgy, ahogyan Te látod. Az okozott érzésért lehet bocsánatot kérni.

 • Sajnálom, hogy szomorúságot okozott a döntésem.
 • Ne haragudj, hogy megbántottalak, amiért nem jeleztem neked.

Amint kimondtuk a Sajnálom, Bocsánat, Ne haragudj szavakat felelősséget vállalunk cselekedeteinkért, döntéseinkért.

Ezzel példát is mutatunk gyermekünk előtt. Gyermeknevelésben sokszor hibázunk, hirtelen reagálunk. Kimondhatjuk számukra is, hogy ne haragudj, bocsánatot kérek…

Mond el miért tetted, milyen érzelmi állapotban voltál, miért gondoltad át és mit látsz másképp.

Gyakran szembesülünk azzal, hogy gyermekeinknek nem vállalnak felelősséget tetteikért. Járjunk előttük példával! Éljünk úgy, hogy mi is felelősséget vállalunk és megmutatjuk nekik azt is, miért állunk ki valami, valaki mellett, és miért változtatjuk meg esetlegesen döntéseinket.

 2. Megbocsájtani másoknak

Most nem a gyermekkori nehéz élményekre, bizonyos traumákra gondolok. Az egy nagyobb lélegzetű téma. A mindennapos helyezetekre, a jelenre gondolok.

Sokkal tisztábban látjuk saját működésünket most már, így a másik helyzetébe is könnyebb belehelyezkednünk. Láthatjuk, hogy ő is téved, ő sem tökéletes szülő, pár, barát.

Jeleznünk kell, hogy ha megbántódtunk és remélhetőleg bocsánatot kér az okozott érzésért, viselkedéséért. Minden egyes megbocsájtással kisimulnak emberi viszonyaink, kapcsolataink minősége javulni fog. A hátunkon cipelt batyuba nem kerül ismét bele egy kellementlen érzés, mondat… Úgy is van benne elég.

3. Megbocsájtani magunknak

Legnehezebb. Miért? Mert túl szigorúak vagyunk önmagunkkal.

Magasra tettük a mércét önmagunk előtt. Maximalizmusunk sokszor nem ismer határokat.

El kell fogadnunk magunkkal kapcsolatban is, hogy változunk, fejlődünk. Lehet már másképp tennénk meg dolgokat, mint 5 évvel ezelőtt. De most van 5 év tapasztalati előnyünk, akkor nem volt. Nézzük meg, hogy mennyire volt tiszta szándékunk a személlyel, helyzettel kapcsolatban.

Ha sikerült jóvá tenni, elmondani mostani érzéseidet megtetted a legtöbbet, amit tenni lehet. Meg kell bocsájtani önmagadnak és tanulva a dologból folytatni tiszta lelkiismerettel az utadat.

Hiszek benne, hogy mindent jóvá lehet tenni. Lehet, hogy már mással, máskor, de ha tanultunk belőle és fejlődtél általa, már megérte az a rossz tapasztalat is.

 

Nézzük az eredményeinket, a megtett utat, a változást. Mert változni mindig változunk 😊