Mindenkinek meg kellene felelni, teljesíteni akarsz a munkahelyed felé, de persze a család se lássa kárát a karriernek. Mindezek mellett milliónyi más feladat ül a fejedben és lassan az őrület határára sodródsz?

Ne ess pánikba, van pár tuti tippem! 20 éve segítek cégvezetőknek ugyanezeket a problémákat megoldani. Hidd el megvan a módszer, miként lehet szétválasztani a különböző szerepeket és kiegyensúlyozottabb életet élni. Most pár, a gyakorlatban már bizonyított módszert szeretnék megtanítani neked!

Elsőnek tisztázzuk mit okoz ez a helyzet, képzeletben karikázd be, ami rád igaz:

  • Állandó feszültség, idegesség
  • Frusztráció
  • Befejezetlenség érzése
  • Csalódottság
  • Megcsömörlés
  • Romló családi viszonyok

A jó hír, hogy nem vagy egyedül a problémával. A magas beosztású vezetők szinte mindegyike ismeri ezeket a tüneteket. Lássuk akkor a megoldást!

Értsd meg mi történik veled, és vesd be a mentőöveket!

Ebben a helyzetben megváltoztak a szerepeink, a szerepeinkben töltött időnk. Elképzelhető, hogy eddig voltunk szülők, cégvezetők-kollégák, férj-feleségek, gyermeke a szüleinknek, háztartást vezetők, barát stb…

Most mintha több szerepet élnénk meg, kiegészültek új szerepekkel, vagy valamiből sokkal kevesebb lett (barát, szüleink gyermeke). Mindenféle online képzések, videók elérhetőek, mindent szeretnénk megnézni, meghallgatni. Ez egy idő után hozza a megcsömörlés érzését is, már túl sok mindenből.

Attól tud feszültség születni, hogy ezek a szerepek az otthonlét adta helyzet miatt összecsúsznak. A munkahelyi én, a szülői, párkapcsolati énnel. Eddig leginkább úgy voltunk otthon jelen, mint szülő és társ, a párunk, a gyermekünk eszerint gondolt ránk, ezt várta tőlünk. Mindeközben mi dolgozó személyként is otthon vagyunk. Mondjuk el, most munkaidő van, nem tudok rád úgy figyelni, mint egy társ, szülő.
Feltöltődés miatt szükségünk van arra, hogy másképp, de meglegyen a saját időnk. Lehet, hogy ezt otthon kell megvalósítanunk, vagy rövidül ez az idő, vagy kevesebb a választásunk, de a kevés is több a semminél.

Saját idő lehet olvasás, egyedüllét, barátokkal való videóchatelés, sétálás, biciklizés…

Arra számítottunk, hogy több időnk lesz, közben azt látjuk, hogy mintha ez sem lenne elég.

MENTŐÖVEK – az összecsúszott szerepek elválasztásához

 • Válasszuk szét lehetőség szerint térben, időben és mentálisan a szerepeinket.
 • Jelöljük ki azt a helyet, ahol dolgozunk. Csak ott dolgozzunk, a hálószobában, a nappaliban ezután ne. Ha nincs arra lehetőség, hogy egy szobát jelöljünk ki, akkor egy kisebb részt, ami az irodánk, munkahelyünk színtere.
 • Időben próbáljuk bekorlátozni mikor dolgozunk, egyeztetve a családi napirend táblázattal.
 • Lehetőség szerint ne tolódjon ki a munkaidő egész napra, éjszakába, mert amikor pedagógusok és szülők vagyunk az is egy műszak, majd a nap végén elkezdenénk a home-office műszakot.
 • A társunkkal próbáljuk kialakítani, hogy napközben ki mikor dolgozik.
 • Mentálisan úgy tudunk figyelni erre, ha arra fókuszálunk, amiben vagyunk. Ha tudunk dolgozni, ne azon gondolkodjunk, hogy miért nem vagyunk a társunkkal, gyermekeinkkel és fordítva.

Napirend kialakítása a home office-ban

A napirend kialakítása, következetes tartása, a munkaidők beosztása alkalmazkodást igényelnek. Viszont igazi csapatként tudunk együtt tenni azért, hogy az otthonlét zökkenőmentes legyen, az együttlétek minőségiek legyenek, megerősödjön a párkapcsolati, szülői szövetség.

Amikor úgy érezzük hullámvölgybe kerültünk, elfáradtunk, semmi nem úgy alakul, ahogy elterveztük, meg kell adni magunknak a pihenést, amikor nem dolgozunk, nem szépítjük a lakást.

 • Ellenőrizhetjük a napirendet, hiszen lehet, hogy túlságosan bezsúfoltuk
 •  Valami mást kell csinálni.
 • Egy másik tevékenységbe belekezdeni, ami örömet, sikerélményt, kézzel fogható eredményt ad nekünk és családunknak.
 • Kérjünk elismerést a társunktól.
 • Adjunk elismerést magunknak, mennyi mindent vittünk véghez.
 • Csináljuk olyan dolgot, tevékenységet, ami önmagunk szeretetéért szól, önmagunk tiszteletéből teszünk.

Az elismerés mindenki számára fontos. Feltölt, energetizál bennünket, hasznosság érzését erősíti.

Ezek a módszerek már évek óta bizonyítottan működnek, így nálad is biztosan be fognak válni. Ha szeretnél még többet tenni, vagy úgy érzed azonnali segítségre van szükséged, keress bátran telefonon, vagy email-ben.

Képzeld el, hogy készen vagy a feladataiddal, harmonikus családi életed van és bármibe is fogsz bele, valahogy sikerül megoldást találnod. Húzd ki az ászokat az élet paklijából, segítek megmutatni hol vannak 😉