Zsigmond Kinga Hunilla

Pszichológus, gyermekpszichológus,
képzés alatt álló pár- és családterapeuta
Next To You párterápia, családterápia Zsigmond Kinga 410x530

Tanulmányaimat a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végeztem, ahol pszichológus és pszichológia szakos tanári képesítést szereztem 2010-ben. Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán a tanácsadó szakpszichológusi képzést 2014-ben végeztem el. Igyekszem azóta is folyamatosan fejleszteni szakmai tudásomat, ezért többféle képzésen is részt vettem már különböző alapítványok, egyesületek szervezésében (néhanyat megemlítenék a teljesség igénye nélkül: ADHD viselkedésterápiája; szorongós csoport vezetése; evészavarok családterápiája, stb.).

Képzésben levő család- és párterapeuta vagyok. Több, mint 11 éve dolgozom pedagógiai szakszolgálatnál, ahol elsősorban óvodás-, általános iskolás- és kamaszkorú gyermekekkel, szüleivel és pedagógusaival foglalkozom.

A családterápiás szemléletmóddal még a pszichológiai alapképzés keretein belül találkoztam először, ahol azonnal megszerettem a rendszerszemléletű gondolkodásmódot. Minden családtag viselkedése hatással van a többiekére, a tagok együtt hozzák létre és működtetik a rendszert. Ez hol jobban sikerül, hol elakadások vannak benne, de mindig lehet tenni azért együttesen, hogy megoldódjon/élhetőbbé váljon egy helyzet. A kliensekkel való közös munkám során az a célom, hogy segítsek feltárni és megérteni az elakadás okát, és együtt találjuk meg a számukra legkedvezőbb megoldást. Nagyon fontosnak tartom ezen a közös úton feltérképezni azt, hogy ki, milyen mintát látott az eredeti családjában (akár több generációra visszamenőleg), mi az, amit szeretne továbbadni a gyermekeinek, és mi az, amivel nem ért egyet, és igyekszik másképp tenni.

Szívesen segítek, amennyiben egy helyzetben elakadást él meg (legyen ez párkapcsolati nehézség, családi élettel kapcsolatos probléma, gyermekneveléssel kapcsolatban felmerülő kérdés), és úgy érzi, segítségre van szüksége abban, hogy megoldást találjon ennek leküzdésére.

Pszichológusként az utóbbi több, mint 11 évben nagyon sokféle élethelyzettel találkoztam, és rengeteget tanultam a hozzám fordulóktól. Gyakran találkozom válás utáni krízishelyzetben levő gyermekekkel és szüleikkel, kortárskapcsolati/beilleszkedési nehézségekkel (kirekesztettség vagy túlságosan is figyelemfelhívó, agresszív viselkedés csoportban); tanulási nehézségekkel; veszteségélmények utáni megakadással (pl.: szeretett személy elvesztése); szorongással; önértékelési, problémákkal; testvérféltékenységgel; kommunikációs gondokkal; stresszkezeléssel; a hangulati élet nehézségeivel (pl.: kamaszok esetében önsértéssel).

Szakmai munkám során az alábbiakat tartom a leglényegesebbnek: tiszteletteljes kommunikáció; megértő, elfogadó attitűd; megoldásközpontú szemléletmód; humor; erősségek megtalálása és azokra való építés. A közös munka során az a célom, hogy a hozzám fordulókkal együtt gondolkodjunk, vizsgáljuk meg, hogy alakult ki az adott helyzet, amely nehézséget jelent, és utána együtt találjuk meg a megoldást (ez minden esetben más és más szokott lenni). Nem szolgálok direkt megoldásokkal, sokkal inkább kísérem a klienseimet abban, hogy a számukra megfelelő utat megtalálják.
Azt gondolom, hogy bátorság kell ahhoz, hogy az ember merjen segítséget kérni, és beismerni azt, hogy változtatni szeretne. Szívesen segítek a változás elérésében.

“Hiszem, hogy az álmok hatalmasabbak a tényeknél, hogy a remény mindig győzedelmeskedik a tapasztalat felett, hogy a nevetés az egyetlen gyógyír a bánatra…..Ismerd fel a csodát!”
/Robert Fulghum/

Elérhető:
XVIII. kerület