Kéry Nikolett

pszichológus, képzésben lévő család- és párterapeuta
párban dolgozik másik szakemberrel
Next To You párterápia, családterápia Kéry Nikolett 410x530

Kéry Nikolett vagyok, tanácsadó szakpszichológus-jelölt, illetve jelenleg család- és párterápiás módszerben képződő pszichológus.

Szakmai utam:

Mind az alap-, mind a mesterképzést a Károli Gáspár Református Egyetemen végeztem el, klinikai gyermek- és fejlődéspszichológia szakirányon. Már az egyetem során megtapasztaltam, hogy a gyerekekkel és a fiatalokkal nagyon könnyen megtalálom a közös hangot, emellett azt is megtanultam, hogy nagyon sok felnőttkori életvezetési nehézség és pszichés probléma megelőzhető lenne gyermekkorban, így hamar a gyermekekkel való munka irányába fordult az érdeklődésem. Ennek megfelelően a diplomaszerzést követően, iskolapszichológusként helyezkedtem el: elsősorban általános iskolás korú gyermekekkel, másodsorban az őket körülvevő felnőttekkel (szülők, gondviselők, pedagógusok) foglalkozom, nagyon sokféle személyiséggel, problémával találkozva és sokrétű szakmai tapasztalattal gazdagodva ezáltal.

 

Család- és párterápiás érdeklődésem:

A család- és párterápia iránt már az egyetemi tanulmányaim során érdeklődtem, hiszen a képzésünk során is hangsúlyozták már a családi rendszer, a szülők, testvérek különböző hatásait a gyermekek személyiségfejlődésében. Iskolapszichológusként aztán személyesen is megtapasztaltam, hogy amikor a gyerekekkel találkozom kétszemélyes helyzetben, valójában, láthatatlan módon, az egész családi miliő és annak minden tagja ott ül velem szemben a székben, és befolyással van a gyermek viselkedésére, hozzáállására, gondolkodására, érzelmi világára, sőt a mi kettőnk kapcsolatára, munkájára is. Realizáltam, hogy a gyermekekkel való munka során elengedhetetlen a rendszerszemlélet: a gyermek viselkedésének, problémájának, reakcióinak megértéséhez szükséges a lehető legrészletesebben tudnom és értenem a családon belüli viszonyulásokat és működésmódokat is, tartós és látható eredményt pedig a szülők (sőt olykor az egész családi rendszer) aktív jelenléte, együttműködése és változása nélkül szinte lehetetlen elérni, így kiemelten fontos része a munkámnak, hogy a szülőket is bevonjam a folyamatba, és folyamatosan hangsúlyozzam, mennyire fontos szerepük van a tanácsadói célok elérésében. Erre a tapasztalatra támaszkodva vágtam bele végül 2020-ban a család- és párterápiás képzésbe, hogy tágítsam a rendszerszemléletű tudásom, és fejlesszem szakmai kompetenciáimat annak érdekében, hogy hatékony segítséget tudjak nyújtani a gyermekek és a családjaik számára.

2021-ben az iskolapszichológia mellett elkezdtem fiatal felnőttekkel is dolgozni magánpraxis keretein belül, ahol már elég sok esetben kellett és kell alkalmaznom a családterápiás képzésen tanultakat az egyéni tanácsadás során is, mivel gyakran kerestek meg olyan jellegű problémákkal, elakadásokkal, amelyek a származási családban megélt és tanult kapcsolati vagy egyéb „örökségből” fakadnak; ezáltal is megerősödött a család- és párterápiás munka iráni elköteleződésem.

Képzésben lévő család- és párterapeutaként kettős vezetéssel várok szeretettel párokat, családokat, akik motiváltak elakadásaik leküzdésében, és mind ebben külső segítséget igényelnek.