pácziné grosz katalin

család- és párterapeuta,
gyásztanácsadó, coach
sonkoly-zsuzsanna-családterápia-párterápia

Az Eszterházy Károly Főiskola szociálpedagógus szakán végeztem, és sok éven keresztül dolgoztam a gyermekvédelem területen szociális szakemberként. 

A családterápiás képzést 2005-ben kezdtem a Magyar Családterápiás Egyesületnél, eredetileg azért, hogy a gyermekvédelem területén dolgozó családgondozóként szélesítsem szakmai eszköztáramat.

Több évig két egymással szorosan összekapcsolódó szálon futott a szakmai életem. Időközben a lehetőségek úgy hozták, hogy a terápiás munka került fókuszba.

 2018-ban a Napfogyatkozás Egyesületnél elvégeztem a gyászcsoport vezetői és gyásztanácsadói képzést, amit a Válás és Újjászületés csoportvezetői és tanácsadói képzés követett. Ennek köszönhetően haláleseti gyász és válási/szakítási veszteség feldolgozásában is segíteni tudom a hozzám fordulókat.

 Tapasztalatom, hogy a jelen nehézségei, problémái mögött sok esetben a múlt sebei húzódnak meg. Ezért a jelenből gyakran megérkezünk a múltba és dolgozunk a származási családból hozott mintákon. A terápia középpontjában a család/pár, illetve az egyén családi kapcsolatai állnak.

Terapeutaként a családot olyan rendszerként látom, mely állandó változásban, fejlődésben van, miközben fenntartja folyamatosságát és viszonylagos állandóságát. 
Ebből következik, hogy amikor a család egyik tagja változik, az hat a többiekre, illetve az egyén problémája a család problémája is, és jólléte is közös érdek és együttes munka eredménye lehet.

A terápia során nem felelősöket, “bűnösöket” keresünk, a fókusz a “hogyan csináljuk együtt” és a “hogyan lehetne másképp, hogy jól érezzük magunkat a kapcsolatban, a családban”-ra helyezzük.

Hiszem, hogy a kapcsolatban szerzett sebek kapcsolatban gyógyulhatnak.

Elérhető

Budapest, XVIII. kerület

miben tudok segíteni

  • Családi kapcsolati problémák, nehézségek
  • Gyermeknevelési nehézségek
  • Párkapcsolati elakadások, konfliktusok
  • Kommunikációs nehézségek a családban, párkapcsolatban
  • Válási, szakítási veszteség feldolgozása
  • Válás esetén szülőtársi együttműködés kialakítása
  • Haláleseti gyász feldolgozása